«Μυθικό πρόσωπο» που δεν υπήρξε ποτέ χαρακτηρίζει τον Ιησού από τη Ναζαρέτ, ο ιστορικός ερευνητής Μάικλ Πόλκοβιτς, ο οποίος μελέτησε 126 ιστορικά κείμενα που γράφτηκαν κατά τη διάρκεια της εποχής που υποτίθεται ότι έζησε ο Ιησούς και λίγο αργότερα από αυτήν (1ο έως 3o αιώνες), χωρίς να βρει κάποια αναφορά στ' όνομά του.
Ο Πόλκοβιτς ισχυρίζεται ότι πρόκειται για ένα φανταστικό χαρακτήρα που εφευρέθηκε από τους οπαδούς του χριστιανισμού, προκειμένου να δημιουργήσουν μια εικόνα για να λατρεύουν. Τ' αποτελέσματα της έρευνάς του διατυπώθηκαν στο βιβλίο του με τίτλο: «No Meek Messiah: Christianity's Lies, Laws and Legacy», στο οποίο ο Πόλκοβιτς δηλώνει την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων για τον Ιησού στα ιστορικά κείμενα. Θεωρεί δε πως αυτό είναι εκπληκτικό, παρά τα «παγκόσμια θαύματα και φήμη του».
Τα 126 κείμενα που μελέτησε είχαν γραφτεί όλα την περίοδο κατά τη διάρκεια ή λίγο μετά την υποτιθέμενη ύπαρξη του Ιησού, όπου, σύμφωνα με τον ίδιο, σίγουρα κάποιος θα είχε ακούσει κάτι για κάποιον τόσο διάσημο όπως ο Ιησούς. Εντούτοις κανείς δεν τον ανέφερε.
«Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ δεν ήταν τίποτε περισσότερο από έναν αστικό μύθο ή καλύτερα της ερήμου».
Από τα γραπτά που εξέτασε, όλα από τον πρώτο έως τον τρίτο αιώνες, βρήκε μόνο ένα που περιείχε μία αναφορά στον Ιησού - το «Jewish Wars», του ρωμαίου ιστορικού Ιώσηπου Φλάβιου, γραμμένο το 95, αλλά ισχυρίζεται ότι είναι κατασκευασμένο. Ο Πόλκοβιτς θεωρεί πως οι αναφορές στον Ιησού προστέθηκαν αργότερα από τους εκδότες, όχι από τον ίδιο τον Ιώσηπο.
Ακόμη και στη Βίβλο ο Παύλος, που συχνά πιστώνεται για την εξάπλωση του χριστιανισμού, ποτέ δεν αναφέρεται στον Ιησού ως ένα πραγματικό πρόσωπο, λέει ο ερευνητής. «Ο Παύλος δεν γνωρίζει την παρθένο μητέρα και αγνοεί τη γέννηση του Ιησού, το σόι του, συμβάντα της ζωής του, λειτούργημα, θαύματα, προδοσία, δίκη και βασανιστικά πάθη», γράφει.
«Ο Παύλος δεν ξέρει που ή πότε έζησε ο Ιησούς και θεωρεί την σταύρωση μεταφορική», καταλήγει.
Αμφιβολίες για την σταύρωση του Ιησού εκφράζονται και στο γνωστό ντοκιμαντέρ του National Geographic με τίτλο: «Οι κρυφές ζωές του Ιησού | Secret lives of Jesus» το οποίο στηρίζεται στη συλλογή Ναγκ Χαμάντι από δεκατρία αρχαία δερματόδετα βιβλία με πάνω από πενήντα χειρόγραφα κείμενα από Γνωστικιστές και Κόπτες χριστιανούς, καθώς και άλλα, τα οποία ανακαλύφθηκαν στην ομώνυμη περιοχή της νότιας (άνω) Αιγύπτου το 1945, από ένα αγρότη ονόματι Muhammed al-Samman, καθώς έψαχνε για λίπασμα. Τα κείμενα ήταν τοποθετημένα σε κάποιο πιθάρι και εικάζεται ότι τα έθαψαν εκεί μοναχοί από το μοναστήρι του Αγίου Παχωμίου.
Στα κείμενα, που είναι αυθεντικά, υπάρχουν ιστορίες που λένε ότι ο Ιησούς αποφεύγει τη σταύρωση, καθώς και ότι περπατά αναστημένος ως γίγαντας, μεταξύ άλλων.
Μυθικό πρόσωπο αποκάλεσαν κατά καιρούς τον Ιησού και διάσημοι επιστήμονες. Ο Μπέρτραντ Ράσελ (18 Μαΐου 1872-2 Φεβρουαρίου 1970), βρετανός μαθηματικός και φιλόσοφος είπε ότι «ιστορικά, είναι πολύ αμφίβολο ότι ο Ιησούς υπήρξε, αλλά και να υπήρξε, το σίγουρο είναι ότι δεν ξέρουμε σχεδόν τίποτα γι' αυτόν» ενώ ο Neil deGrasse Tyson, αμερικανός αστροφυσικός, κοσμολόγος είπε ότι: «αν πιστεύεις την χριστιανική ιστορία του Ιησού δεν μπορείς ν' αποκαλείς την σαϊεντολογία τρέλα».
Τέλος, ιστορικοί και θεολόγοι διαφωνούν στο πότε ακριβώς γεννήθηκε ο Ιησούς, με τους επικρατέστερους μήνες να είναι οι Σεπτέμβριος και Μάρτιος, δηλαδή φθινόπωρο, αντί χειμώνα. Πολλοί ιστορικοί θεωρούν ότι μάλλον υπολογίστηκε λάθος και η γέννησή του, η οποία είναι τέσσερα χρόνια νωρίτερα, το οποίο αποδέχονται και οι θεολόγοι. Ο λόγος της αλλαγής ημερομηνίας εορτασμού της γέννησης οφειλόταν στην προσπάθεια να «χτυπηθεί» η μέρα λατρείας του Ανίκητου Ηλίου, που ήταν σημαντική για τους ειδωλολάτρες.
Πηγές:
Έθνος
News247
Daily Mail
Inquisitr
Βικιπαίδεια